PC:n lämpömittari Joystick-liitäntään
Kiuas.exe on 4-kanavainen lämpömittari Windowsin työpöydälle. Ohjelma käynnistyy pienennettynä eli tehtäväpalkkiin, jossa se näyttää lämpötilat 1-4 kpl. 
Klikkamalla sitä ohjelman ikkuna kasvaa normaalikokoiseksi, jolloin näkyy myös tiedot lämpötilaa vastaavista laskurilukemista ja jossa kanavat voi virittää.
Käyttöjärjestelmät Windows 9x, ME, 2k, NT4
Ohjelman asennus:
Imuroi Kiuas.zip ja pura se johonkin hakemistoon. Käynnistä Kiuas.exe
Muuta asennusta ei tarvita. Ohjelma ei käytä Windowsin rekistereitä vaan omaa ini-tiedostoa. Ohjeita löydät ohjelman helpistä.
Ohjelma on ilmainen.

Ohjelma on tehty Delphi 3:lla. Koko projekti löytyy tästä: KiuasPrj.zip .
PC:n joystick-liitäntä on valmis liitäntä resistanssin mittaukseen - siihenhän joystickin asentotieto perustuukin.
Halvimmat lämpötila-anturit ovat NTC-vastuksia eli vastuksia, joiden resistanssi muuttuu määrätyn funktion mukaisesti lämpötilasta.
Joystick-liitännällä luetaan NTC-anturin resistanssi ja lasketaan siitä lämpötila määrätyllä yhtälöllä. NTC-vastuksille ilmoitetaan yleensä R25-arvo eli sen resistanssi 25°C lämpötilassa sekä B-arvo, jota tarvitaan laskentafunktiossa.
Tämä ohjelma on suunniteltu käyttämään NTC-vastusta, jonka R25-arvo on 10 kilo-ohmia. Sellainen on esimerkiksi Philipsin malli 2322 640 63103. 
KIUAS.exe ohjelma pystyy näyttämään max. 4 eri lämpötilaa. Joka kanavalle kytketään silloin NTC-anturi sopivan mittaisella johdolla niin, että anturit voidaan sijoittaa haluttuihin paikkoihin..
 
Joystick-liitin on yleensä 15-napainen D-liitin, jonka pinnit on numeroitu 1-15. Liittimen pinneihin 1, 8, 9 ja 15 kytketään etuvastuket 10 kilo-ohmia (R2), koska näihin pinneihin tulee +5V jännite ja vastukset suojaavat, jos anturin johto vahingossa yhdistää PC:n runkoon, muuten voi tulla pahaa jälkeä. Etuvastukset ovat myös välttämättömiä mittauksen toiminnalle.
 
R2-suojavastukset juotetaan suoraan D-liittimeen. Samoin pistokeliittimet, joihin anturien johto liitetään. Kätevä ja halpa pistokeliitin saadaan ns. holkkirimasta ja NTC-kaapelien päihin siihen sopivat piikkiriman pätkät. Irroitettava liitäntä anturille on lähes välttämätön, että mittari voidaan virittää. Viritettäessä voidaan anturin tilalle laittaa oikosulku ja 10k vastus.
Anturit tulee kytkeä kahden ryhmissä. Jos halutaan vain 1-kanavainen mittaus, pitää myös kanava 2:een kytkeä jotain, esim. 10k vastus tai oikosulku.

Samoin 3-kanavaisessa mitauksessa pitää myös kanava 4:een kytkeä 10 k vastus tai oikosulku.

D-liittiimen pinnit:
Kanava 1: pinnien 1 ja 3 välille
Kanava 2: pinnien  8 ja 6 välille
Kanava 3: pinnien  9 ja 11 välille
Kanava 4: pinnien  13 ja 15 välille

R1 = anturina toimiva 10k NTC-vastus
R2 = 10 k etuvastus

 

Vastuu ohjeesta ja ohjelmasta

Tämän ohjelman ja ohjeen tekijä ei ota mitään vastuuta mahdollisista vahingoista, mitä saattaa mittausta kytkettäessä tai käytetäessä tapahtua. Kytkentöjen tekijä ja ohjelman käyttäjä tekee sen omalla vastuullaan.

Ohjeen ja ohjelman tarkoitus on tutustuttaa käytännön mahdollisuuteen mitata resistansseja peliohjainportilla eikä saatuihin lämpötilalukemiin voi luottaa turvallisuusmielessä.
 

Muita sivuja


Wlan-antennit Tee-se itse.
Impedanssin muunto Microstrip neljännesaaltomenetelmällä
Puhelinverkko kahden tietokoneen välille, ohje
Internetin jako ja VPN
Tehovahvistin 3886 piirillä
Oikosulkumoottorista varavoimageneraattori
Vaihejärjestysindikaattori
Eurolaskin Windowsin työpöydälle

02.02.2002

Marska