Taloprojekti kuvina

Rakentaja


Aino & Marska

Rakennuspäiväkirja kuvagallerian muodossa. Alkuperäinen tarkoitus oli jättää itselle muistiin, mitä on tehty. Erityisen tärkeä pointti oli tallentaa piiloon jäävät rakenneratkaisut. Toinen tavoite oli näyttää eri paikkakunnalla asuvalle rakennustyön valvojalle, missä vaiheessa työt etenevät. Tässä valossa saa selityksensa se, että kuvia tuntuu olevan samasta aiheesta turhan monia vähän eri puolilta. Mutta tarkoitus ei ollutkaan tehdä tästä jotain esitystä, vaan koota mahdollisimman paljon kuvamateriaalia.

Myöhemmin huomattiin, että monilla on mielenkiinto seurata talon rakentumista näiden kuvien kautta. Loppupuolella kuvagalleriaa saattaa siksi huomata jo hiukan harkintaa kuvien valinnassa ja tekstityksessä on ajateltu myös lukijoita.

Vastaavina työnjohtajina ovat toimineet:
  • perustustöiden osalta Hannu Heikkinen / Talotuuma 
  • talopaketin osalta Pentti Rouvali / Puutalo10
  • muiden rakennustöiden osalta Saara Ala-Luhtala
  • KVV-työnjohtaja Jaakko Mäkelä / LVI-alan Putki-Piste
Rakennusprojektin työsuorituksia:
  • kirvesmiestyöt perustuksien, väliseinärunkojen ja talousrakennuksen kantavien rakenteiden osalta RBG-Bygg, Lappfjärd 
  • maanrakennustyöt  Maansiirtoliike Ulfves Oy, Kristiinankaupunki
  • LVI-työt LVI-alan Putki-Piste Jaakko Mäkelä, Kristiinankaupunki
  • sähkötyöt Elektro-Palomäki ky, Kristiinankaupunki
Talopaketti "säältä suojaan" toimituksena Puutalokymppi Oy, Kauhajoki

Oman työn osuus:
Kun talopaketti oli pystytetty ja talousrakennuksen kantavat rakenteet tehty ulkopuolisin voimin, on sen jälkeen lähes kaikki tehty omana työnä. Arvioisin kolmanneksen ajasta kuluneen lähtötietojen hankkimiseen eli tavarahankinnoissa ratkaisujen etsimiseen, rakentamisessa määräyksien ja hyvien työtapojen selvittämiseen sekä detaljisuunnitteluun. Monet detaljit on ensin tietokoneella piirretty millintarkasti ja sitten tehty periatteella: "kun justiin mittaa ja justiin tekee, niin justiin sopii".

Kiitokset
Lopputulokseen olemme erittäin tyytyväisiä ja haluamme kiittää kaikkia projektiin osallistuneita. Kirvesmiehet olivat ahkeria ja käteviä, talopaketti täytti toiveet, osittain ylittikin ne,  yhteistyö oli kaikkien kanssa asiallista ja välitöntä. Myös rakennustyön valvojana ja vastaavana työnjohtajana toiminut Saara otti projektin sydämenasiakseen, kiitos siitä. Ja naapurit ovat kärsivällisesti kestäneet katsella keskeneräistä työmaata ja maisemansa eteen tulevia rakennuksia.

Lopputilitys
Ennakkoon ounastelin, että omakotitalon rakentaminen on raskasta ja suuritöistä. Työn aikana monesti silti tuli todettua, että tämähän on elämäni onnellisinta aikaa. Työn määrä oli varmasti paljon suurempi, ehkä moninkertainen ennakkoarvioihin verrattuna, mutta valtavan mielenkiintoista ja suoraan sanottuna mukavaa - suurimmaksi osaksi. Projektiin kulunut aika venähti ehkä kaksi kertaa pidemmäksi kuin suunniteltiin: vuodessa luultiin selvittävän, kaksi meni. Kustannukset olivat likimain ennakko-odotuksien mukaiset, talopaketin hinta on likimain kolmannes koko rakennuksesta. Jos uudestaan joutuisi saman projektin tekemään, ehkä se ei enää olisi niin mukavaa, uutuudenviehätys olisi mennyt. Mutta kovin monta asiaa emme tekisi toisin, ehkä pohjaratkaisussa jotain hienosäätöä (vieläkään emme tiedä, mihin saisimme mahtumaan arkkupakastimen jne) ja eri työvaiheiden teossa ja ajoituksessa olisi nyt viisaampi.  
Marska


Klikkaa tästä kuvagalleriaan