Avausviennit

Katso myös: Tositteen kirjaus, Tilikauden avaus

Jos tilikausi avataan uutena kirjanpitona/yrityksenä, ei avausvientejä tule automaattisesti.

Jos tilinavaus tehdään tositenumerolla 0, ei tilinavausviennit näy pääkirjassa erikseen, vaan alkusaldoina.

Jos tilinavaus tehdään tositenumerolla 1, näkyy pääkirjan alkusaldot nollina ja tilinavaus normaaleina kirjauksina.

Tilinavauksessa tasetileille kuuluu siirtyä edellisen tilikauden tasetilien loppusaldot. Se tehdään viemällä saldojen kokoiset viennit tasetileille. Tulostilit tulee olla tilikauden alkaessa nollia eli niihin ei tehdä tilinavausvientejä.

Päiväkirja ennen ensimmäistäkään vientiä:
Klikkaa hiirellä riviä Tilinavaus.

Hiiren oikealla napilla tulee menu:Valitaan Muokkaa tositetta
Tositenumeroa ei voi muuttaa kuin avaustositteessa ennen muita kirjauksia.

Avaustositteen päiväys on yleensä tilikauden alkamispäivä.

Selite on vapaavalintainen teksti eikä siinä ole pakko olla mitään.

Ensin valitaan tili, johon viennin debet-määrä halutaan. Tilin voi valita joko tilin nimen tai numeron perusteella. Kun aloittaa tilin nimen kirjoituksen, ehdottaa ohjelma aloitettuun sanaan sopivaa ensimmäistä tiliä. Muut sopivat saa näkyviin alasvetovalikosta. Samoin tapahtuu, jos aloittaa tilinumeron kirjoituksella. Tilin voi siis valita joko kirjoittamalla niin pitkälle, että oikea tili tulee näyttöön tai sitten valitsemalla alasvetovalikosta. Tili hyväksytään Enter-näppäimellä.

Kursori siirtyy oletuksena Debet-sarakkeeseen. Siksi on hyvä tapa aloittaa tositteen kirjaus Debet-viennillä. Kursorin voi kuitenkin klikata Kredit-sarakkeeseen, jos vienti kuuluu sinne.

Kirjoitetaan vientisumma Debet- tai Kredit-sarakkeeseen. Jos summan kirjoitus ei onnistu, johtuu se siitä, että Tili ei ole oikea.

Summan desimaalierottimena on pilkku. Summan kirjoittamisen jälkeen se hyväksytään Enter-painikkeella, jolloin kursori siirtyy seuraavalle vapaalle riville Tili-kenttään.

Kun seuraava tili on valittu ja painettu Enter, siirtyy kursori joko Debet- tai Kredit-sarakkeelle riippuen mikä on vientien ero sillä hetkellä. Ehdotettu Debet/Kredit-valinta voidaan ohittaa klikkaamalla. Vastakkaisella puolella näkyvä summa katoaa itsestään, kun rupeaa kirjoittamaan toiselle puolelle.

Näin jatketaan, kunnes kaikki tositteen viennit on tehty. Lopuksi tosite hyväksytään OK:lla.

Tässä eräs tilinavaustosite, kun kaikki viennit on kirjattu:
(Kaikki viennit eivät näy kuvassa, vaan ovat vierintäpalkilla nähtävissä)

Oikealla ylhäällä oleva Ero-luku näyttää, onko viennit tasan eli Debet- ja Kredit-sarakkeiden summat samat.

Tosite, jossa viennit eivät ole tasan, ei ole kelvollinen kirjanpidossa. Sen voi silti hyväksyä OK:lla, jolloin vielä tulee varoitus, mutta silti tositteen voi tallentaa. Se näkyy Päiväkirjassa VIRHE-tekstillä varustettuna merkiksi siitä, että se on kesken ja se tulee muokata valmiiksi myöhemmin.

Jos jostain toisesta kirjanpidosta tekee tilinavausviennit kirjaamalla tositteelle 0 kaikki tasetilin loppusaldot, menee avaustosite tasan, jos edellinen kirjanpito oli oikein tehty.

Voiton tai tappion avausvienti

Avaustositteelle voidaan vielä tehdä avausvienti, jolla taseessa oleva tilikauden voitto/tappio siirretään edellisten tilikausien voitto/tappio-tilille, jonka jälkeen taseen tilikauden voitto/tappio nollautuu.